Architect Dirk Jan Postel van Kraaijvanger Architects tekende het ontwerp voor Museum Voorlinden. Zijn kennis van glas en materiaal zien we bijvoorbeeld goed tot zijn recht komen bij de door hem ontworpen Nederlandse ambassadewoning in Peking. De gelijkenissen met Voorlinden zijn treffend! Het gebouw is ongeveer zo groot als een voetbalveld en huisvest 4000 vierkante meter aan expositieruimte in 22 zalen.

Het museumgebouw is in techniek, afwerking en vormgeving bijzonder goed doordacht. De positie van Joop van Caldenborgh als enige gezaghebbende in de totstandkoming ervan heeft zich uitbetaald in een effectief en efficiënt proces van ontwerpen en bouwen. Waar het Rijksmuseum en het Stedelijk Museum Amsterdam (herhaaldelijk) vele jaren doen over het veranderen van de bestaande opzet, plant, ontwerpt en bouwt Van Caldenborgh zijn museum in 5 jaar.

Van Caldenborgh heeft altijd de touwtjes strak in handen en weet wat hij wil. Daarbij laat hij zich graag adviseren, maar dat hij ter zake kundis is bewijst het eindresultaat. Museum Voorlinden is een perfect museum. Alles is netjes afgewerkt, het licht valt precies goed, de tuin biedt een organisch tegenwicht aan de doorschijnende monoliet die het gebouw is. De kleuren en het materiaal liggen als een monument van kunst in de organische omgeving. Het is een voltooide en volmaakte bewaarplaats van kunst. Dit is het positieve resultaat van een vakkundig bestuurde totalitaire dictatuur.

Meer over Voorlinden op het internet: